Jak pić olej z czarnuszki?
O oleju z czarnuszki, można pisać wiele. O jej właściwościach prozdrowotnych oraz jak wpływa pozytywnie na nasz organizm również można tworzyć historię. Jednak dziś spojrzymy na nią po kątem tego, jak pić olej z czarnuszki? Duże grono osób, które chce włączyć olej do swojej diety ma problem z jej piciem. Dlaczego?
Otóż olej z czarnuszki ma charakterystyczny, mocny i wyczuwalny smak. I właśnie ten smak często zniechęca do jej stosowania. Dlatego też chciałam zaproponować kilka możliwości na picie oleju z czarnuszki.
Sprawdzone sposoby na picie oleju z czarnuszki.
1. Najgorzej jest zacząć!
Przede wszystkim najtrudniej jest zacząć. Olej tłoczony na zimno z czarnuszki ma dość ostry, specyficzny smak i niestety, ale pierwsze łyżki mogą zniechęcić. Jednak z każdym kolejnym dniem, smak oleju już nie będzie robił na Tobie takiego wrażenia, jak było to na początku. Po prostu – przyzwyczaisz się do niego. To nie znaczy, że czarnuszka Tobie posmakuje – nic bardziej mylnego. Prawdopodobnie będzie dalej mało smaczna, ale przynajmniej już ten smak nie będzie Tobie obcy.
Także trochę motywacji, samozaparcia i picie oleju z czarnuszki wejdzie Ci w nawyk.
2. Do posiłku, choć ostrożnie.
Sposób ten na picie oleju z czarnuszki lepiej wcześniej przetestować. Nie proponuję dodawać 1-2 łyżki np. do pełnego talerza gotowej zupy. Dlaczego? Ponieważ może to popsuć smak dania. Jeżeli chcemy czarnuszkę stosować do posiłku, to polecam np. na kromkę chleba, na łyżkę zupy, na odrobinę ryżu, kaszy czy ziemniaka do obiadu. Możliwości jest wiele, ja ze swojego doświadczenia, nie polecam jej stosować np. jako sos do sałatek. Jest duże prawdopodobieństwo, że zepsuje nam smak całego dania.
Także jako dodatek do dania można, choć są znacznie smaczniejsze milsze w smaku oleje jak chociażby olej lniany, sezamowy czy makowy.
3. Traktuj jak lekarstwo.
Olej z czarnuszki nie traktuj jako wyszukany dodatek do dania, lecz bardziej jako lekarstwo. Znacznie częściej i skuteczniej sięga się po niego jeśli wyrobimy sobie nawyk spożywania go, jako codzienna rutyna – na łyżeczce, w kieliszku, kubeczku na syrop po lekach lub jakiejkolwiek miarce.
Potraktuj to zadaniowo na zasadzie codziennie przed pracą pij łyżkę oleju – zobaczysz, że po kilku dniach zaczniesz robić to automatycznie.
4. Nie bój się popijać.
Kolejny sposób na picie czarnuszki to popijanie wodą, sokiem lub herbatą. Nie ma tutaj mowy o jej gorszym wchłanianiu. Warto to robić szczególnie na początku picia. Przygotuj sobie zawczasu szklankę wody, aby w razie czego mieć gotową pod ręką.
Jeśli dla niektórych osób to za mało, to można olej rozrobić z sokiem, np. domowym malinowym lub sklepowym z granatu lub wiśni. Stanie się mniej „drapiący” w gardle.
5. Picie oleju z czarnuszki z dodatkami.
Jeżeli nie przekonały Ciebie powyższe metody to proponuję by do oleju z czarnuszki dodać np. miód. Jeżeli pijesz olej z czarnuszki np. z łyżki, wcześniej nałóż na łyżkę odrobinę miodu. Jeżeli wolisz pić olej np. z kieliszka – to podobnie do kieliszka włóż miód – następne wlej odpowiednią ilość oleju. Jest to chyba najsłodsza metoda.
Inny znany sposób to zagryzanie kawałkiem chleba. Wystarczy przygotować sobie dosłownie dawkę na jeden kęs i po wypiciu oleju po prostu przekąsić chlebek.
Zatem, jak pić olej z czarnuszki i w jakich ilościach?
Co najważniejsze, sam czy sama musisz zdecydować, która z metod będzie dla Ciebie najlepszą. Inni wolą pić olej jedynie go popijając, inni muszą dodać miód. Każdy z tych sposobów będzie dobry. Pamiętaj, by olej wprowadzać drobnymi partiami. Z każdym dniem zwiększaj pitą dawką, tak by ostatecznie była to 1 pełna łyżka dziennie. Picie oleju z czarnuszki jest świetną suplementację, a nasz organizm będzie nam wdzięczny.
Innym ważnym aspektem jest systematyczność, jeżeli faktycznie chcemy by efekty był widoczne. Olej z czarnuszki pijemy również w odstępach, robiąc sobie pauzy. Przykładowo po miesiącu stosowania można sobie zrobić 1-2 tygodniową przere i po tym czasie ponownie wrócić do kuracji. Włączenie oleju z czarnuszki jest szczególnie polecane alergikom.
Czarnuszka posiada szereg właściwości, poniżej kilka z nich:
- wspiera układ odpornościowy,
- wsparcie dla układu pokarmowego przy dolegliwościach takich jak np.: refluks, wrzody, zatrucie pokarmowe,
- działa przeciwpasożytniczo – pomocna przy zwalczaniu owsików lub tasiemca,
- korzystnie wpływa na spadek poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Decydując się na zakup oleju z czarnuszki najważniejsze jest jego przechowywanie oraz data tłoczenia. Czarnuszkę najlepiej spożyć do 3 m-cy od daty wytłoczenia. Przed i po otwarciu musi być przechowywana w lodówce, w ciemnej butelce. Zwróćcie uwagę, że oleje tłoczone na zimno w różnego rodzaju sklepach, drogeriach czy nawet aptekach stoją na półce – jest to błąd. W moim przypadku oleje, które zamawiacie są wysyłane tego samego dnia co zostały wytłoczone, a do czasu wysyłki przechowywane są w lodówce. Wybierając produkty, które wspomagają zdrowie nasze oraz naszych najbliższych pomyślmy o jakości kupowanych produktów.