Olej makowy tłoczony na zimno

Olej makowy na codzień

Olej makowy staje się coraz bardziej powszechny, a jego obecność w naszych domach dziwi coraz mniej. Jest pozyskiwany z nasion maku niebieskiego i charakteryzuje się lekko orzechowym, dość nieoczywistym smakiem.

Olej z nasion maku, podobnie jak inne oleje zimnotłoczone dobrze się odnajdzie w kuchni, kosmetyce, branży farmaceutycznej lub produkcji artykułów pielęgnujących. Jego działania pro-zdrowotne oraz szerokie zastosowanie sprawia, że staje się coraz bardziej popularny.

Właściwości oleju makowego

Zimnotłoczony olej makowy cechują bogata ilość wit. E. To również źródło wit. B oraz skuteczna pomoc we wchłanianiu wit. A. Dodatkowo olej makowy jest bogaty w minerały takie jak:

– potas – reguluje ciśnienie krwi,
– cynk – rozwój komórek organizmu,
– wapń – wpływa na kości oraz zęby,
mangan, fosfor, miedź, żelazo.

Regularne jego spożywanie wpływa pozytywnie na pracę serca oraz nerek. Zawarte w oleju makowym kwasy takie jak kwas oleinowy, linolowy oraz linolenowy chronią przed rozwojem miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz dbają o obecność dobrego cholesterolu w organizmie.

 

Zastosowanie oleju makowego tłoczonego na zimno

Olej z czarnuszki w kuchni W kuchni

Najpowszechniejszym zastosowaniem oleju makowego jest jego stosowanie w kuchni. Jak każdy olej zimnotłoczony nie powinien być poddawany obróbce termicznej. Może być wykorzystany do ciast, farszów, dressingów, surówek, niektórzy dodają go również do tatara.

Olej z czarnuszki w pity codziennie W postaci syropu na łyżeczce

Olej makowy z powodzeniem może być spożywany bezpośrednio na łyżce. Spożywanie codzienne oleju makowego (ok. 2 łyżki) sprzyja odporności całego organizmu. Zimnotłoczony olej makowy polecany jest cukrzykom, którzy są w trakcie terapii cukrzycy.

Olej z czarnuszki na cerę i włosy Aplikacja na włosy

Wpływa również pozytywnie na włosy – wygładza je oraz uelastycznia. Stosowany jest w olejowaniu włosów – najczęściej by zregenerować włosy po farbowaniu.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno na cerę i włosy Aplikacja na cerę

Olej makowy z powodzeniem jest stosowany w kosmetyce. Regularne stosowanie widocznie poprawia kondycję skóry, zwiększają jej jędrność oraz elastyczność. Olej makowy można wykorzystać przy produkcji balsamów, kremów, maseł do ciała.

Dlaczego warto u nas zamówić

Przekonaj się, że zdrowy i świeży produkt jest znacznie lepszy niż sklepowy odpowiednik

Tłoczymy na bieżąco

Olej wytłaczamy dla Ciebie dopiero jak złożysz zamówienie – nasze produkty nie leżakują na półce w oczekiwaniu na sprzedaż.

Maksimum zdrowia

Świeży olej zawiera znacznie więcej dobroczynnych właściwości niż ten, który leży na półce tygodniami.

Odpowiednio pakowane

Olej otrzymasz w szklanej butelce z ciemnego szkła wraz z wygodnym korkiem niekapkiem.

Napisz jakim olejem jesteś zainteresowany

Zadaj mi pytanie lub napisz, którymi olejami wyrażasz zainteresowanie.

    Nazwa oleju
    100 ml
    250 ml

    Olej lniany

    13 zł
    18zł

    Olej sezamowy

    18 zł
    29 zł

    Olej z maku niebieskiego

    18 zł
    28 zł

    Olej z czarnuszki

    23 zł
    40 zł

    Olej konopny

    17 zł
    27 zł

    Olej rzepakowy

    12 zł
    17 zł

    Olej słonecznikowy

    12 zł
    17 zł

    Olej rydzowy

    17 zł
    28 zł

    Olej z ostropestu

    15 zł
    22 zł

    Po wysłaniu formularza skontaktuję się z Tobą jak najszybciej – zazwyczaj w przeciągu kilku godzin.

    Zaproponuję termin wysyłki oraz koszt dostawy.

    Olej makowy