Olej rydzowy tłoczony na zimno

Olej rydzowy – olej stosowany przez szlachtę

Olej rydzowy z lnianki, jak może wskazywać nazwa nie jest tłoczony z rydzów. Olej rydzowy tłoczony jest z popularnych nasion lnianki siewnej. Można je spotkać na terenie praktycznie całej Polski, jednak największe jej plantacje znajdziemy w Wielkopolsce. Tłoczony na zimno olej rydzowy charakteryzuje się złocistą lub brunatną barwą. Jego smak jest dość specyficzny bo lekko cebulowy. Przed dodaniem go do potraw zalecam wcześniej go spróbować, by nie popsuł smaku dania. Aktualnie olej rydzowy ponownie staje się popularny i coraz częściej można go zobaczyć w gospodarstwach domowych.

Właściwości oleju rydzowego zimnotłoczonego

Olej rydzowy, zaraz po oleju lnianym posiada największą zawartości kwasów Omega-3, a w 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to również skarbnica wit. A, B, E. Podczas regularnego spożywania oleju rydzowego można zaobserwować poprawę wyglądu oraz samopoczucia. Jest to fantastyczny naturalny produkt, który posiada wiele cennych właściwości.

Olej rydzowy tłoczony na zimno jest bogaty w wit. A, która to pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Dodatkowo systematycznie spożywanie oleju poprawia naszą odporność, tym samym jest polecany do regularnego spożywania w okresie jesienno-zimowym. Polecany jest również osobom. które borykają się z problemami wątroby. Olej rydzowy reguluje proces wytwarzania żółci.

Dodatkowo:

  • chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
  • Poprawia samopoczucie oraz zwiększa koncentrację.
  • Zmniejsza cholesterol oraz reguluje cukier we krwi.
  • Przyspiesza proces gojenia ran.
  • Sprzyja zachowaniu korzystnej flory bakteryjnej w jelitach.

Zastosowanie oleju rydzowego tłoczonego na zimno

Olej z czarnuszki w kuchni W kuchni

Olej rydzowy jak wszystkie inne oleje tłoczone na zimno nie może być podgrzewany, należy go stosować na zimno – do sałatek, kanapek, koktajli.  Jednak zważając na jego charakterystyczny smak, wcześniej należy potrawy spróbować. Jeżeli byśmy chcieli cofnąć się do przeszłości to olej rydzowy tłoczony na zimno był głównym składnikiem śledzi oraz maczano w nim pieczywo. Olej należy przechowywać w chłodnym oraz zacienionym miejscu. Wtłoczony olej rydzowy należy spożyć do 6 miesięcy po wytłoczeniu.

Olej z czarnuszki w pity codziennie W postaci syropu na łyżeczce

Jeżeli ktoś nie lubi oleju rydzowego w połączeniu z produktami spożywczymi można go również stosować pijąc bezpośrednio z łyżki. Kto co woli i kto co lubi. Nie ma różnicy w jakiej formie olej będzie przyjmowany. Każda z metod będzie skuteczna.

Olej z czarnuszki na cerę i włosy Aplikacja na włosy

Jeżeli ktoś stosuje kurację olejowania włosów to olej rydzowy tłoczony na zimno będzie doskonale się sprawdzał. Z drugiej strony można go również wmasowywać w końcówki włosa by te nabrały elastyczności, a ich kondycja była jeszcze lepsza.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno na cerę i włosy Aplikacja na cerę

Olej rydzowy doskonale sprawdzi się do masażu twarzy. Można go stosować w walce z trądzikiem lub wypryskami – aplikując na pojedyncze krostki. Stosując go systematycznie nasza cera stanie się nawilżona oraz zregenerowana.

Olej rydzowy na zimno – garść ważnych informacji

Warto mieć świadomość o kilku prostych, choć kluczowych zasadach odnośnie przechowywania i spożywania oleju rydzowego na zimno.

  • trzymaj olej w lodówce, ponieważ ciepło negatywnie wpływa na właściwości oleju, także aby dłużej zachował walory zdrowotne, powinno się go trzymać w lodówce.
  • nie wystawiaj oleju na kontaktu ze słońcem i światłem – powoduje to utlenianie produktu. Rozwiązaniem jest trzymanie oleju tłoczonego na zimno w ciemnym miejscu w butelce z ciemnego szkła.
  • spożyj olej do 6 miesięcy – jako, że jest to produkt świeży, niepasteryzowany to jego walory z każdym dniem są coraz słabsze. Dlatego powinno się go spożywać dość regularnie, aby nie leżakował na półce.
  • nasz olej nie jest filtrowany, oznacza to, że na dnie butelki gromadzi się osad – jest to naturalne zjawisko i nie świadczy o jego zepsuciu. Przed użyciem można lekko wstrząsnąć buteleczką.

Dlaczego warto u nas zamówić

Przekonaj się, że zdrowy i świeży produkt jest znacznie lepszy niż sklepowy odpowiednik

Tłoczymy na bieżąco

Olej wytłaczamy dla Ciebie dopiero jak złożysz zamówienie – nasze produkty nie leżakują na półce w oczekiwaniu na sprzedaż.

Maksimum zdrowia

Świeży olej zawiera znacznie więcej dobroczynnych właściwości niż ten, który leży na półce tygodniami.

Odpowiednio pakowane

Olej otrzymasz w szklanej butelce z ciemnego szkła wraz z wygodnym korkiem niekapkiem.

Napisz jakim olejem jesteś zainteresowany

Zadaj mi pytanie lub napisz, którymi olejami wyrażasz zainteresowanie.

    Nazwa oleju
    100 ml
    250 ml

    Olej lniany

    13 zł
    18zł

    Olej sezamowy

    18 zł
    29 zł

    Olej z maku niebieskiego

    18 zł
    28 zł

    Olej z czarnuszki

    23 zł
    40 zł

    Olej konopny

    17 zł
    27 zł

    Olej rzepakowy

    12 zł
    17 zł

    Olej słonecznikowy

    12 zł
    17 zł

    Olej rydzowy

    17 zł
    28 zł

    Olej z ostropestu

    15 zł
    22 zł

    Po wysłaniu formularza skontaktuję się z Tobą jak najszybciej – zazwyczaj w przeciągu kilku godzin.

    Zaproponuję termin wysyłki oraz koszt dostawy.

    Olej rydzowy