Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki – naturalne lekarstwo na wiele schorzeń

„Olej z czarnuszki leczy wszystko, poza śmiercią” – takim oto hasłem posługiwali się starożytni Egipcjanie. Już wtedy doceniono jego wręcz cudowne właściwości prozdrowotne. Inne hasło które utożsamiane jest z czarnuszką to „złoto faraonów”, które jest również dość wymowne. Już po tych dwóch hasłach możemy stwierdzić, że mamy odczynienia z istnym skarbem, jakim jest olej z czarnuszki toczony na zimno. Pomimo tak odległych wzmianek o stosowaniu tego oleju, długo było o nim cicho. Dopiero ostatnie lata przywróciły blask i olej z czarnuszki z powrotem wraca na salony.

Wpływ na to ma niebawem ogólna poprawa świadomości w zakresie zdrowia i dbania o siebie i coraz więcej osób wie, że to co codziennie ląduje na naszych talerzach ma niebagatelny wpływ na nasze samopoczucie. Szukam więc po prostu produktów, które nas uleczą, usprawnią i dodadzą nam wigoru, bo w zdrowym ciele, zdrowy duch.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno – właściwości

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno posiada szereg właściwości zdrowotnych. Patrząc na poniższą listę z pewnością znajdziesz coś, co z zlewnością chciałbyś poprawić u siebie.

  • działa antynowotworowo,
  • zapobiega cukrzycy,
  • posiada wyjątkowe właściwości antyalergiczne – łagodzi objawy schorzeń alergicznych, takich jak astma oskrzelowa, katar alergiczny, nieżyt nosa oraz atopowe zapalenie skóry,
  • zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę oraz liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze
  • wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych takich jak wrzody, nadkwasota, refluks,
  • obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi
  • przeciwzapalnie i antybakteryjnie, co może skutecznie chronić Cię przed chorobą,
  • jest naturalnym sposobem budowania naturalnej odporności,
  • jest nieocenionym skarbem Twojej cery, poprawia kondycję włosów oraz paznokci

Jak widać ta hasłowa i ogólna lista robi wrażenie. Z pewnością już widzisz jak wszechstronny może być olej z czarnuszki włączony codziennie do Twojego jadłospisu.

Zastosowanie oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno

Olej z czarnuszki w kuchni W kuchni

Pierwsze skojarzenie zastosowania oleju to z pewnością kuchnia. Jest to dobry drop, choć smak oleju z czarnuszki jest dość specyficzny. Jest przede wszystkim intensywny, ostry, wręcz może być nawet drapiący w gardło. Choć ma bardzo wyczuwalny zapach i aromat ziaren czarnuszki, nie jest on z pewnością czymś, czy rozpieszcza kubki smakowe. Także zastosowanie do sałatek, kasz czy makaronów pozostawiam w kwestiach indywidualnych.

Olej z czarnuszki w pity codziennie W postaci syropu na łyżeczce

Znacznie częściej olej z czarnuszki stosuje się w formie bezpośredniego spożycia na łyżce, identycznie jak podaje się syrop. Właśnie ze względu na jego specyficzny smak, najwygodniejszą formą stosowania jest takie spożycie. Łyżeczka z rana na czczo oraz na wieczór jest czymś, co polecam i najczęściej stosuje.

Olej z czarnuszki na cerę i włosy Jako kosmetyk na włosy

Kolejne zastosowanie oleju z czarnuszki to aplikacja na włosy oraz skórę głowy. W ten sposób nie tylko nadamy blask naszym włosom, ale również nasycimy je witaminami i minerałami, w tym witaminą młodości – E.

Znam również przypadki kobiet, które zmagały się z problemami skórnymi głowy, którym żadne leczenie nie przynosiło rezultatów. Dopiero kilku miesięczna codzienna kuracja olejem na włosy pozbywała się uporczywych problemów.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno na cerę i włosy Aplikacja na cerę

Kolejną formą stosowania jest wmasowanie oleju w skórę twarzy, oczywiście omijając okolice oczu, jak zwykły krem. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, ponieważ świetnie nawilża i jednocześnie wyrównuje efekt przetłuszczania się skóry. Niebagatelny wpływ ma również na opóźnianie starzenia się skóry twarzy.

Olej z czarnuszki na zimno – Istotne informacje

Zapoznaj się z kilkoma zasadami dotyczącymi przechowywania oraz spożywania oleju na zimno.

  • trzymaj olej w lodówce – ciepło negatywnie wpływa na właściwości oleju, więc by dłużej zachował walory zdrowotne powinno się go trzymać w lodówce
  • unikaj kontaktu ze słońcem i światłem – olej łatwo się utlenia pod wpływem światła, dlatego powinno się go trzymać w ciemnym miejscu oraz butelce
  • spożyj olej w ciągu 3 miesięcy – z każdym dniem walory zdrowotne oleju są coraz słabsze, dlatego powinno się go spożywać regularnie, aby cieszyć się jego właściwościami prozdrowotnymi.
  • nasz olej nie jest filtrowany, więc to normalne, że na dnie butelki gromadzi się osad – jest to naturalne zjawisko i nie świadczy o jego zepsuciu. Przed użyciem można lekko wstrząsnąć buteleczką.

Dlaczego warto u nas zamówić

Przekonaj się, że zdrowy i świeży produkt jest znacznie lepszy niż sklepowy odpowiednik

Tłoczymy na bieżąco

Olej wytłaczamy dla Ciebie dopiero jak złożysz zamówienie – nasze produkty nie leżakują na półce w oczekiwaniu na sprzedaż.

Maksimum zdrowia

Świeży olej zawiera znacznie więcej dobroczynnych właściwości niż ten, który leży na półce tygodniami.

Odpowiednio pakowane

Olej otrzymasz w szklanej butelce z ciemnego szkła wraz z wygodnym korkiem niekapkiem.

Napisz jakim olejem jesteś zainteresowany

Zadaj mi pytanie lub napisz, którymi olejami wyrażasz zainteresowanie.

    Nazwa oleju
    100 ml
    250 ml

    Olej lniany

    13 zł
    18zł

    Olej sezamowy

    18 zł
    29 zł

    Olej z maku niebieskiego

    18 zł
    28 zł

    Olej z czarnuszki

    23 zł
    40 zł

    Olej konopny

    17 zł
    27 zł

    Olej rzepakowy

    12 zł
    17 zł

    Olej słonecznikowy

    12 zł
    17 zł

    Olej rydzowy

    17 zł
    28 zł

    Olej z ostropestu

    15 zł
    22 zł

    Po wysłaniu formularza skontaktuję się z Tobą jak najszybciej – zazwyczaj w przeciągu kilku godzin.

    Zaproponuję termin wysyłki oraz koszt dostawy.

    Olej z czarnuszki