Olej lniany tłoczony na zimno
Olej lniany znany od wieków
Olej lniany, nazywany również królem wśród olei jest bardzo popularny w gronie osób, którym zdrowa dieta nie jest obca. Jego dobroczynne właściwości, znane były już w czasach starożytnych. Olej lniany był znany w starożytnym Rzymie, Grecji, krajach azjatyckich. Jego właściwości doceniane były w Egipcie, a później przez Słowian. Dobroczynne działanie oleju lnianego zauważone były przez Hipokratesa oraz Mahatmę Gandhiego.
Len zwyczajny, pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu i jest rośliną uprawną. Osiąga nawet do 70 cm wysokości, posiada charakterystyczną niebieską barwę płatków kwiatów. Olej lniany jest tłoczony „ na zimno” czyli w temperaturze poniżej 40 stopni, ma żółtawe zabarwienie oraz lekko orzechowy smak.
Olej lniany – właściwości
Olej lniany przez dietetyków jest uważany, za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega-6, kwasy nasycone, fitosterole. Jest bogaty w składniki mineralne m.in. cynk, miedź, fosfor, magnez.
- Wspomaga pracę mózgu i koncentrację,
- Obniża poziom „złego cholesterolu”,
- Posiada pozytywny wpływ na pracę serca i układu krwionośnego,
- Wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej i jest dobrym źródłem energii,
- Zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej,
- U kobiet korzystnie wpływa na cykl miesiączkowy, zmniejsza objawy menopauzy,
- Poprawia trawienie.
Jeżeli, ktoś jeszcze zastanawia się nad wprowadzeniem oleju lnianego do diety, to myślę, że jest to idealny moment.
Zastosowanie oleju lnianego tłoczonego na zimno
W kuchni
Olej lniany najczęściej jest dodawany do sałatek, w diecie dr Budwigdo, zimnych przekąsek, surówek oraz koktajli, jako źródło tłuszczu dla witamin zawartych w owocach. Nie powinien być używany do smażenia, ponieważ pod wpływem ciepła, straci wszystkie cenne właściwości. Po otwarciu butelki, olej lniany najlepiej przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Dla osoby dorosłej, zalecane jest profilaktycznie spożywanie oleju ok. 2 łyżek dziennie.
Bezpośrednio na łyżeczce
Jeśli mówimy o typowym stosowaniu oleju pod kątem zdrowia, to można go spożywać bezpośrednio na łyżce. Jako że nasz olej z lnu jest tłoczony na zimno i świeżo można go spożyć bezpośrednio bez obawy o nieprzyjemny, tłusty i przemysłowy smak.
Pielęgnacja skóry
Substancje zawarte w oleju lnianym tłoczonym na zimno znajdują szerokie zastosowanie w zabiegach pielęgnacyjnych włosów lub cery. Nienasycone kwasy tłuszczowe zwiększają elastyczność skóry, nawilżają oraz nadają blasku.
Istotne informacje o oleju lniany tłoczonym na zimno
Zapoznaj się z kilkoma zasadami dotyczącymi przechowywania oraz spożywania oleju na zimno.
- trzymaj olej w lodówce, ponieważ ciepło negatywnie wpływa na właściwości oleju.
- unikaj kontaktu ze słońcem i światłem – światło utleni olej, a ciemna butelka oraz zaciemnione miejsce zapewni optymalną barierę ochronną.
- spożyj olej w ciągu 3 miesięcy – jako że jest to produkt świeży, powinno się go spożyć w ciągu maksymalnie 3 miesięcy. Dłuższe trzymanie oleju coraz bardziej wytrąca w nim właściwości zdrowotne.
- nasz olej nie jest filtrowany, dlatego na dnie butelki gromadzi się osad. To naturalne zjawisko i nie świadczy o zepsuciu produktu. Przed użyciem zaleca się delikatnie wstrząsnąć butelką.
Dlaczego warto u nas zamówić
Przekonaj się, że zdrowy i świeży produkt jest znacznie lepszy niż sklepowy odpowiednik
Tłoczymy na bieżąco
Olej wytłaczamy dla Ciebie dopiero jak złożysz zamówienie – nasze produkty nie leżakują na półce w oczekiwaniu na sprzedaż.
Maksimum zdrowia
Świeży olej zawiera znacznie więcej dobroczynnych właściwości niż ten, który leży na półce tygodniami.
Odpowiednio pakowane
Olej otrzymasz w szklanej butelce z ciemnego szkła wraz z wygodnym korkiem niekapkiem.