Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Olej z pestek dyni – bogactwo witamin oraz minerałów

Mało popularną nazwą oleju z pestek dyni, jest określenie „zielone złoto”. Nazwa ta powstała od koloru oleju jaki zachowuje zaraz po wytłoczeniu – zielono-brązowy. O wykorzystaniu dyni w kuchni najczęściej słyszy się w kontekście miąszu, z którego można ugotować m.in. zupy kremy. Jednak dynia skupia w sobie również inne, bardzo wartościowe składniki – jak pestki. Olej z pestek dyni to bogactwo witamin A, E, D, H oraz grupy B. Obok witamin, olej ten to źródło minerałów takich jak m.in. selen, potas, cynk, sód, fluor oraz fitosteroli, znajdziemy w nim również skwalen.

Najistotniejszym nienasyconym kwasem tłuszczowym zawartym w oleju jest kwas omega-6, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jego niedobory moga prowadzić m.in. do obniżenia odporności, zmian skórnych, chorób, a nawet do bezpłodności.

Właściwości oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni posiada szereg właściwości. Korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz serce, ma właściwości przeciwzapalne oraz anty-wrzodowe, olej jest polecany osobom z zespołem jelita drażliwego. Poprawia pamięć, samopoczucie oraz zdolność koncentracji. Dodatkowo  jest polecany w profilaktyce chorób męskich.

Dodatkowo:

  • Wpływa pozytywnie na zaburzenia trawienne u najmłodszych.
  • Wspiera redukcję złego cholesterolu.
  • Pomocny w walce z rozstępami.
  • Wykorzystywany do walki z pasożytami układu pokarmowego.
  • Polecany przy chorobach układu pokarmowego.

Zastosowanie oleju z pestek dyni

Olej z czarnuszki w kuchni W kuchni

Olej z pestek dyni stosuj wyłącznie na zimno, np. do sosów, sałatek, kanapek, zimnych przekąsek. Olej to produkt świeży o krótkiej dacie ważności – wypij go maksymalnie 5-6 m-cy po wytłoczeniu.

Olej z czarnuszki w pity codziennie W postaci syropu na łyżeczce

Gdy wolisz pić olej bezpośrednio z łyżeczki – nie ma problemu. Pamiętaj jednak, by go stosować 3 razy po 1 łyżeczce. Najmłodsi muszą ograniczyć jego spożywanie do 1 łyżeczki na dobę.

Olej z czarnuszki na cerę i włosy Olej w kosmetyce

Olej z pestek dyni wykorzystaj do peelingu. Zawarty w nim potas, który ma właściwości rozjaśniające w połączeniu np. z cukrem ma szansę zmniejszyć rozstępy. Stosowany również na włosy – zmniejsza ich wypadnie oraz ma szansę pomóc w walce z rozdwojonymi końcówkami. Dodaj go również do ulubionego szamponu.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno na cerę i włosy Aplikacja na cerę

Systematycznie stosowany olej nawilży skórę. Polecany dla dziewcząt borykających się z trądzikiem lub wągramy, w przypadku osób starszych – zmniejszy zmarszczki. Wspomaga procesy regeneracyjne.

Olej z pestek dyni – to warto pamiętać!

Warto mieć świadomość o kilku prostych, choć kluczowych zasadach odnośnie przechowywania i spożywania oleju rydzowego na zimno.

  • trzymaj olej w lodówce, ponieważ ciepło negatywnie wpływa na właściwości oleju, także aby dłużej zachował walory zdrowotne, trzymaj go w chłodnym miejscu.
  • nie wystawiaj oleju na kontaktu ze światłem – powoduje to utlenianie produktu. Postaw olej tłoczony na zimno w zaciemnionym miejscu w butelce z ciemnego szkła.
  • przed użyciem wstrząśnij – olej nie jest filtrowany, oznacza to, że na dnie butelki gromadzi się osad – jest to naturalne występujące zjawisko.

Dlaczego moje oleje?

3 powody, którym możesz zaufać

Poniżej 40 stopni

Wszystkie oleje tłoczę na zimno, w odpowiedniej temperaturze.

Zdrowie zamknięte w butelce

Nieutleniony olej otrzymuje się tylko podczas tłoczenia na zimno.

Najważniejsza jest jakość

Tłoczenie oleju pestek z dyni na zamówienie, to gwarancja najwyższej jakości.

Napisz jakim olejem jesteś zainteresowany

Wybierz oleje, które potrzebujesz

    Nazwa oleju
    100 ml
    250 ml

    Olej lniany

    13 zł
    18zł

    Olej sezamowy

    18 zł
    29 zł

    Olej z maku niebieskiego

    18 zł
    28 zł

    Olej z czarnuszki

    23 zł
    40 zł

    Olej konopny

    17 zł
    27 zł

    Olej rzepakowy

    12 zł
    17 zł

    Olej słonecznikowy

    12 zł
    17 zł

    Olej rydzowy

    17 zł
    28 zł

    Olej z ostropestu

    15 zł
    22 zł

    Po wysłaniu formularza skontaktuję się z Tobą jak najszybciej – zazwyczaj w przeciągu kilku godzin.

    Zaproponuję termin wysyłki oraz koszt dostawy.

    Olej z pestek dyni