Olej z pestek dyni tłoczony na zimno
Olej z pestek dyni – bogactwo witamin oraz minerałów
Mało popularną nazwą oleju z pestek dyni, jest określenie „zielone złoto”. Nazwa ta powstała od koloru oleju jaki zachowuje zaraz po wytłoczeniu – zielono-brązowy. O wykorzystaniu dyni w kuchni najczęściej słyszy się w kontekście miąszu, z którego można ugotować m.in. zupy kremy. Jednak dynia skupia w sobie również inne, bardzo wartościowe składniki – jak pestki. Olej z pestek dyni to bogactwo witamin A, E, D, H oraz grupy B. Obok witamin, olej ten to źródło minerałów takich jak m.in. selen, potas, cynk, sód, fluor oraz fitosteroli, znajdziemy w nim również skwalen.
Najistotniejszym nienasyconym kwasem tłuszczowym zawartym w oleju jest kwas omega-6, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jego niedobory moga prowadzić m.in. do obniżenia odporności, zmian skórnych, chorób, a nawet do bezpłodności.
Właściwości oleju z pestek dyni
Olej z pestek dyni posiada szereg właściwości. Korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz serce, ma właściwości przeciwzapalne oraz anty-wrzodowe, olej jest polecany osobom z zespołem jelita drażliwego. Poprawia pamięć, samopoczucie oraz zdolność koncentracji. Dodatkowo jest polecany w profilaktyce chorób męskich.
Dodatkowo:
- Wpływa pozytywnie na zaburzenia trawienne u najmłodszych.
- Wspiera redukcję złego cholesterolu.
- Pomocny w walce z rozstępami.
- Wykorzystywany do walki z pasożytami układu pokarmowego.
- Polecany przy chorobach układu pokarmowego.
Zastosowanie oleju z pestek dyni
W kuchni
Olej z pestek dyni stosuj wyłącznie na zimno, np. do sosów, sałatek, kanapek, zimnych przekąsek. Olej to produkt świeży o krótkiej dacie ważności – wypij go maksymalnie 5-6 m-cy po wytłoczeniu.
W postaci syropu na łyżeczce
Gdy wolisz pić olej bezpośrednio z łyżeczki – nie ma problemu. Pamiętaj jednak, by go stosować 3 razy po 1 łyżeczce. Najmłodsi muszą ograniczyć jego spożywanie do 1 łyżeczki na dobę.
Olej w kosmetyce
Olej z pestek dyni wykorzystaj do peelingu. Zawarty w nim potas, który ma właściwości rozjaśniające w połączeniu np. z cukrem ma szansę zmniejszyć rozstępy. Stosowany również na włosy – zmniejsza ich wypadnie oraz ma szansę pomóc w walce z rozdwojonymi końcówkami. Dodaj go również do ulubionego szamponu.
Aplikacja na cerę
Systematycznie stosowany olej nawilży skórę. Polecany dla dziewcząt borykających się z trądzikiem lub wągramy, w przypadku osób starszych – zmniejszy zmarszczki. Wspomaga procesy regeneracyjne.
Olej z pestek dyni – to warto pamiętać!
Warto mieć świadomość o kilku prostych, choć kluczowych zasadach odnośnie przechowywania i spożywania oleju rydzowego na zimno.
- trzymaj olej w lodówce, ponieważ ciepło negatywnie wpływa na właściwości oleju, także aby dłużej zachował walory zdrowotne, trzymaj go w chłodnym miejscu.
- nie wystawiaj oleju na kontaktu ze światłem – powoduje to utlenianie produktu. Postaw olej tłoczony na zimno w zaciemnionym miejscu w butelce z ciemnego szkła.
- przed użyciem wstrząśnij – olej nie jest filtrowany, oznacza to, że na dnie butelki gromadzi się osad – jest to naturalne występujące zjawisko.
Dlaczego moje oleje?
3 powody, którym możesz zaufać
Poniżej 40 stopni
Wszystkie oleje tłoczę na zimno, w odpowiedniej temperaturze.
Zdrowie zamknięte w butelce
Nieutleniony olej otrzymuje się tylko podczas tłoczenia na zimno.
Najważniejsza jest jakość
Tłoczenie oleju pestek z dyni na zamówienie, to gwarancja najwyższej jakości.